BasWolfs.nl
Bas
Foto's importeren in Lightroom

In een vorig artikel hebben we gezien hoe je een catalogus aanmaakt. Nu gaan we die vullen met foto's. Dit kunnen we doen met foto's die al op de computer staan of met foto's die nog op de camera staan.

In alle gevallen begin je met het openen van het import menu. Zorg dat je in het Bibliotheek venster zit (rechtsboven te selecteren, of door op de G toets te drukken). Druk nu links op de knop Importeren. Een nieuw venster opent. Er zijn behoorlijk wat opties, maar geen reden tot onrust. Alle belangrijke opties worden toegelicht.Allereerst is het belangrijk te realiseren dat het scherm in 3 delen is opgesplitst. Links zie je het bron-deel ('waar komen de te importeren foto's vandaan?'). In het midden kies je de foto's die je wilt importeren en rechts is het bestemming-deel ('waar gaan de geimporteerde foto's heen?'). We beginnen uiteraard links, bij het bron-deel van het scherm.

bron (1)
De bron kan bijv. een harde schijf van je PC zijn, een memory card van je camera (via een kaartlezer) of je camera (bijvoorbeeld via USB kabel aangesloten). Selecteer de juiste bron en navigeer naar de map waar de foto's staan die je wilt importeren. Als je op VAN drukt kun je snel een recente bron selecteren; voor willekeurige bronnen kies je in het vak eronder de juiste map. Lightroom laat nu in het midden van het scherm de aangetroffen foto's zien. Als je submappen opnemen aanvinkt zullen alle foto's in onderliggende mappen ook getoond worden.

foto's en bewerking selecteren (2)
We zijn in het middelste deel van het scherm aanbeland. Onderin kun je bepalen welke foto's geimporteerd gaan worden, en bovenin kun je kiezen wat er met deze foto's moet gebeuren. We beginnen met het selecteren van de juiste foto's, onderin het scherm. Je ziet miniatuurafbeeldingen van je foto's (je kunt naar beneden scrollen als er veel foto's zijn), en iedere foto heeft een klein vakje erboven. Door dit vakje aan te klikken kun je deze foto aan je selectie toevoegen (vinkje aan) of verwijderen (vinkje uit). Wil je alle foto's in een keer selecteren? Zet dan het vinkje aan bij Alle foto's (linksboven). Zijn er miniaturen uitgegrijsd? Dat is Lightroom's manier om je te vertellen dat deze foto al geimporteerd is. Handig! Nu komt het deel waar je even over na moet denken: wat wil je doen met de geselecteerde foto's? Bovenin kun je je keus kenbaar maken: Kopieren als DNG, Kopieren, Verplaatsen of Toevoegen. Eronder staat een korte toelichting van de gekozen optie. Klik ze gerust allemaal eens aan en kijk wat er met de rest van het scherm gebeurt. Lightroom doet niks met je foto's zolang je niet op de knop Importeren (rechtsonder) drukt. NB sommige opties worden niet getoond in bepaalde situaties omdat ze niet van toepassing zijn. We behandelen de 4 opties een voor een.
 • Kopieren als DNG: de geselecteerde foto's worden omgezet naar DNG (digital negative) formaat, geplaatst in de map die je rechts opgeeft en toegevoegd aan de catalogus. De originele bestanden blijven staan.
 • Kopieren: de geselecteerde foto's worden geplaatst in de map die je rechts opgeeft en toegevoegd aan de catalogus. De originele bestanden blijven staan.
 • Verplaatsen: de geselecteerde foto's worden geplaatst in de map die je rechts opgeeft en toegevoegd aan de catalogus. De originele bestanden worden verwijderd.
 • Toevoegen: de geselecteerde foto's worden toegevoegd aan de catalogus zonder ze te kopieren of verplaatsen.

 • In alle gevallen worden de bestanden dus toegevoegd aan de catalogus. De keuze betreft alleen wat te doen met de originele bestanden. Dit is natuurlijk handig wanneer je van camera importeert. Je wil in dat geval altijd de foto's kopieren naar je computer, en niet alleen maar toevoegen aan de catalogus. Immers: zodra je je camera loskoppelt zou Lightroom de foto's niet meer kunnen vinden! Het wordt minder voor de hand liggend wanneer je foto's al op de harde schijf staan. In principe is het dan niet nodig om ze te kopieren naar een andere lokatie. Dit kost immers dubbele schijfruimte! Normaal gesproken zul je in dat geval voor "toevoegen" kiezen.

  bestemming (3)
  Dit schermdeel ziet er anders uit, afhankelijk van je gekozen methode (kopieren/toevoegen/...). Laten we twee situaties bekijken. De eerste waarbij je importeert van je harde schijf (Toevoegen), de tweede waarbij je importeert van je camera (Kopieren).
 • Toevoegen: De eerste is Bestandsafhandeling. Hier vind je opties voor voorvertoning renderen en mogelijke dubbele foto's niet importeren. Zet de eerste op standaard en de tweede aangevinkt. Hieronder treffen we "Toepassen tijdens importeren" aan. Hier kun je bepalen of alle geimporteerde foto's meteen een beeldbewerking meekrijgen. Denk aan verscherping, lenscorrectie e.d. Hiervoor verwijs ik je naar een apart artikel in dit blog. xxx
 • Kopieren: Hier zie je enkele extra opties. De eerste is Wijzigen van bestandsnaam: dit biedt je de mogelijkheid om je bestanden te hernoemen. Of en hoe je dit gebruikt hangt af van je eigen systematiek. Zelf gebruik ik deze optie om mijn bestandsnamen te voorzien van de datum en tijd van de opname. Dat heeft voor mij 2 voordelen: als mijn camera 'het klokje rond' is krijg ik geen dubbele bestandsnamen, en wanneer ik met 2 camera's werk kan ik mijn foto's in chronologische volgorde rangschikken. Meer hierover in een apart blog artikel. De tweede extra optie is Bestemming waarmee je bepaalt waar de geselecteerde foto's heen moeten worden gekopieerd. Dit is vergelijkbaar met het menu aan de linkerzijde.

 • Welnu, klaar om te importeren? Druk op Importeren en wacht tot Lightroom klaar is. Afhankelijk van het aantal foto's en het aantal megapixels van je camera kan dit even duren. De voortgang wordt linksboven weergegeven met een klein voortgangsbalkje. Als je wil kun je intussen door met je werk: Lightroom blijft gewoon beschikbaar terwijl de foto's op de achtergrond geimporteerd worden.

  Gepost op 4 Juli 2013
  Webdesign: Bas Wolfs