Werken met RAW bestanden
Er zijn zoveel bestandstypen voor foto's, het valt niet mee door de bomen het bos nog te zien. Dit artikel helpt je je weg te vinden.
Het bekendste bestandstype is natuurlijk JPEG (of JPG). Iedereen kent het, iedereen gebruikt het. Camera's genereren het, je drukt er je foto's mee af en het internet staat er vol mee. De bestanden zijn klein door toepassing van compressietechniek. Ideaal? Voor iedereen behalve de veeleisende fotograaf!
Er zijn een aantal formaten die min of meer vergelijkbaar zijn met jpg, zoals png en tiff. Ieder heeft zijn specifieke voordelen. De gemiddelde fotograaf komt er zelden mee in aanraking.
En dan zijn er de RAW bestanden. Ze zijn er in vele vele soorten Iedere fabrikant heeft namelijk zijn eigen type (bijv. NEF, ACR, CR2). Adobe probeert een eind te maken aan die wildgroei met zijn DNG (digital negative) formaat. Vooralsnog met beperkt resultaat.
Wat is RAW voor een bestandsformaat? En wat betekent het voor jou en mij?
Eigenlijk bestaat er geen eenvoudiger formaat. Een RAW bestand bevat namelijk de gegevens zoals de sensor van je camera die geregistreerd heeft. Gewoon puur. Geen compressie, geen bewerkingen. Dit in tegenstelling tot een JPG die uit je camera komt. Die is gecomprimeerd (kleiner bestand), en bevat allerlei bewerkingen (kleurverzadiging, contrast, kleurpunt, scherpte enzovoorts).
Wat is handig voor jou als fotograaf? Als je af en toe een paar kiekjes maakt zul je vooral JPG willen gebruiken. Alle bewerkingen zijn dan immers al door de camera toegepast, dus je kunt meteen aan de slag met je foto (afdrukken, facebook, e-mail, ...). Maar ja, jij bent geen kiekjesfotograaf, want dan zat je niet dit artikel te lezen! Dus we gaan dieper in op RAW. We zullen zien wat de voordelen van RAW zijn, en hoe je daar gebruik van kunt maken.
Zoals gezegd - een raw bestand bevat geen bewerkingen. Maar alles goed en wel, je wil natuurlijk wel je foto's nabewerken. Hoe werkt dat dan? Welnu, alle bewerkingen worden apart opgeslagen. Meestal worden hiervoor .XMP bestanden gebruikt. Wat zit er dan in een XMP bestand? Geen pixel informatie, maar uitsluitend beeldbewerkingsinformatie. Bijvoorbeeld "1 stop helderder, 10% contrastverlaging en 20% scherpteverhoging". Dat is natuurlijk wat plastisch uitgedrukt, maar in de kern is dit precies wat er gebeurt. Zie het XMP bestand maar als het recept van de cake; het RAW bestand bevat de ingredienten van de cake.
Om je bewerkte foto te genereren heb je 3 dingen nodig: het RAW bestand, het XMP bestand en een 'engine' (bijv. Lightroom) die de beeldbewerking toepast op de ruwe data (om bij de analogie van de cake te blijven: die een cake bakt met de ingredienten en het recept).
RAW foto
+
XMP
+
Lightroom
=
bewerkte foto
Je camera doet feitelijk precies hetzelfde: het gebruikt de sensor informatie en de bewerkingsinstellingen die je op de camera hebt ingesteld, en de ingebouwde beeldverwerker maakt er een JPG bestand van.
Het grote voordeel van beeldbewerking via RAW is dat je volledige controle over het eindresultaat hebt. En tijdens het fotograferen hoef je wat minder precies op te letten op al je instellingen. Staat de kleurtemperatuur eens flink fout ingesteld? Met een JPG zou je flink wat kwaliteitsverlies hebben als je dat probeert te corrigeren in Lightroom, maar met RAW wordt alles perfect.
Is het dan niet veel werk om alle foto's in Lightroom te bewerken? Nee! Lightroom biedt de mogelijkheid om tijdens het importeren vooringestelde bewerkingsinstellingen toe te passen. Daarover later meer.
gepost op 30 Juni 2013