BasWolfs.nl
Bas
Foto's zoeken met Lightroom

Waar is die foto nou?
Je weet het nog precies. Het was een 14mm groothoek opname van een vergezicht, het was in Maart (maar je weet niet meer welk jaar) en het is een van je favoriete foto's. Hoe vind je die nu snel terug? Lightroom biedt allerlei hulpmiddelen hiervoor. Sommige krijg je gratis (bijv. dat het een 14mm lens was), voor andere zul je zelf wat informatie moeten toevoegen aan je foto's (bijv. dat het een van je favorieten is).

Filteren op EXIF metadata
De meeste filterfuncties zijn beschikbaar in de Bibliotheek tab (klik rechtsboven op Bibliotheek, of typ G). Laten we eens op zoek gaan naar alle foto's die met 14mm objectief gemaakt zijn. Om te beginnen selecteren we de gehele catalogus (dus inclusief alle mappen waaruit hij is samengesteld) door links de tab "Catalogus" te openen en Alle foto's te selecteren.
Nu gaan we op zoek naar de 14mm objectief opnamen. Het gebruikte objectief staat vermeld in de EXIF metadata die door je camera bij de opname wordt opgeslagen. Hierdoor kan Lightroom erop selecteren. Boven in het scherm staat een horizontale balk met de tekst "Bibliotheekfilter". Kies Metagegevens. Vervolgens zie je een aantal kolommen verschijnen.

metagegevens

Hiermee kun je straks de getoonde foto's filteren. Je kunt per kolom instellen welke EXIF parameter getoond wordt. Als "Brandpuntsafstand" erbij staat heb je geluk. Zo niet, geen zorg. Klik (links) met je muis op de header van de linker kolom (dus op of naast 'Datum' in het voorbeeld hierboven). Selecteer "Brandpuntsafstand" uit de lijst. Op dezelfde wijze kiezen we "opnamedatum" in de tweede kolom. Vink nu "14mm" aan in de eerste kolom en "Maart" voor diverse jaartallen in de tweede (hou de control toets (Apple: Cmd) ingedrukt om meerdere items tegelijk te selecteren). Goede kans dat de gezochte foto op het scherm verschijnt. Als je een fanatiek fotograaf bent zul je misschien een stukje naar beneden moeten scrollen :-)

Kenmerken
Je kunt je favoriete foto's markeren, om ze sneller terug te vinden. Hiervoor bestaan diverse methoden. We bespreken de volgende: sterren, kleuren en trefwoorden.
Eerst de sterren: je kunt sterren toekennen aan een foto. Hoe beter de foto, hoe meer sterren. Maximaal kun je 5 sterren toekennen. De eenvoudigste manier om dit te doen is door een foto te selecteren en de 5 toets op je toetsenbord in te drukken. De foto heeft nu een 5-sterren kwalificatie gekregen, de sterren zijn zichtbaar bij de foto. Heb je spijt van die hoge score? Toets dan bijvoorbeeld 3 voor 3 sterren. Of 0 om de sterren helemaal te verwijderen.

trefwoorden
Je kunt ook met kleuren werken. Ga met je muis boven de foto staan en klik op de rechter muisknop. Er verschijnt een contextmenu, kies kleurlabel instellen en kies een kleur. Klaar! Het contextmenu bevat overigens veel meer interessante opties. Je kunt er bijvoorbeeld ook de sterren mee instellen.

Tot slot de trefwoorden: je kunt je foto's voorzien van zelf gekozen trefwoorden, denk aan 'Kerst', '2013', 'Anne-Marie' etc. etc. Dat doe je alsvolgt. Rechts in beeld (we zitten nog steeds in de Bibliotheek tab) zie je Trefwoorden vastleggen. Klap dit menu, indien nodig, uit door erop te klikken. Je ziet dan een tekstvak waar je trefwoorden kunt intypen. Je kunt meerdere trefwoorden achter elkaar typen, gescheiden door een komma.

Keus te over, dus. Je kunt zelf bepalen welk systeem je gebruikt, wat de kleuren en sterren betekenen en welke trefwoorden je gebruikt.

Filteren op kenmerken
Nu we kenmerken aangebracht hebben gaan we foto's terugzoeken op basis van hun kenmerk. Bovenin beeld kies je "Kenmerk", vervolgens selecteer je het aantal sterren. Wat als je wil dat alle foto's met een of meer sterren wil selecteren? Kies dan 1 ster, en zet het tekentje aan. Dit zorgt ervoor dat alle foto met "een of meer dan" 1 ster geselecteerd worden. Op hetzelfde manier selecteer je foto's met een kleurkenmerk, bijv. rood. Rood en groen tegelijk kan ook. En tot slot kun je selecteren op trefwoorden. Hiervoor druk je op Tekst en je typt een of meerdere trefwoorden in het invulvakje.

Al deze zoekmethoden kun je combineren. Zo kun je eindelijk je foto's weer terugvinden!

Samenvatting
Lightroom bevat heel veel opties om snel je foto's te vinden. Hierboven staan enkele voorbeelden beschreven. Experimenteer eens met de zoekfuncties in het bibiotheekfilter, en kijk naar de opties die het contextmenu je biedt. Je zult er snel handig in worden.

gepost op 1 Januari 2014
Webdesign: Bas Wolfs